Ulei extravirgin din seminte de catina

2014-06-22
  • Pret : 40 Ron
  • Cantitate : 50ml

Cătina (Hippophae rhamnoides) este un arbust întalnit la noi în ţară în zonele subcarpatice din Moldova şi Muntenia, pe văile raurilor Teleajăn şi Damboviţa, dar şi în Delta Dunării.

Cătina este utilizată în industria alimentară şi farmaceutică, iar fructele, cu un gust acrişor-astringent se recoltează din a doua jumătate a lunii august pană spre jumătatea lunii octombrie.

Ce ne dăruieşte cătina?

Putem folosi fructele (consum natural, ceaiuri, siropuri, uleiuri), frunzele, chiar şi scoarţa, dar cel mai valoros din punct de vedere medical este uleiul de catina.

De ce cătina este atât de valoroasă ?

Fructele acestui arbust conţin un complex de vitamine : C (de zece ori mai multă decat citricele), A, B1, B2, B6, B9, E, K, dar şi minerale : calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu.

Anticancerigen şi antitumoral

Fructele de cătină conţin, în proporţie de 35%, acid palitoleic – un acid gras foarte important care se găseşte în compoziţia pielii, ajutând la întreţinerea celulelor şi la vindecarea leziunilor. Uleiul extras din seminţe conţine 17% acid oleic, 34% acid omega 3 şi 31% omega 6.

Cercetările ştiinţifice au avut rezultate promiţătoare în tratamentul ulcerului şi al altor boli gastrointestinale, precum şi în tratamentul unor afecţiuni genitale. Uleiul de cătină are efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular şi reglează nivelul de colesterol. Anumiţi compuşi din scoarţa şi frunzele plantei au efect anticancerigen şi antitumoral.

Proprietăţile antioxidante ale cătinei o recomandă pentru întărirea sistemului imunitar (unii specialişti consideră că este capabilă să vindece virozele respiratorii şi gripa), sănătatea ochilor şi prevenirea îmbătrânirii, reglarea sistemului endocrin, reglarea nivelului de lipide din sânge, reducerea inflamaţiilor. Uleiul de cătină este folosit în industria cosmetică, pentru obţinerea tratamentelor împotriva îmbătrânirii şi regenerării ţesuturilor. Este eficient în tratamentul arsurilor şi escarelor, în dermatite, eczeme, cuperoză, acnee, psoriazis, arsuri solare.

Cătina şi efectele preparatelor din ea:

  • detoxifierea ficatului
  • protecţie împotriva bolilor de inimă
  • combaterea stresului
  • efect cicatrizant
  • creşte puterea de apărare nespecifică a organismului împotriva bolilor
  • încetinesc îmbătranirea

Cătina şi afecţiunile în care se poate utiliza ca tratament adjuvant :

Pentru uz intern :

  • afectiuni capilare, dermatoze, urticarie, herpes, eczema, cuperoza, acnee, psoriazis
  • reumatism, parkinson
  • arterite, arteroscleroza, avitaminoza, calcul biliar, cistita, constipatie, convalescenta, hipoaciditate,
  • astm, bronsite, infectii respiratorii, infectii virale, TBC de orice natura
  • boli de rinichi, afectiunile splinei
  • cancer, tumori,
  • hepatite acute şi cronice, ciroză hepatică
  • diabet
  • diaree, dizenterie
  • boli coronariene, hipertensiune arterială
  • anxietate, depresie, anemie, anorexie, astenie,
  • afecţiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataractă, infectii oculare)
  • boli manifestate prin imunitate scăzută, sida, leucemie, leucoree,
  • sensibilitate crescută la infecţii
  • impotenta, insuficienta ovariana, micsorarea fluxului menstrual, sterilitate feminina si masculina,

Pentru uz extern :

  • tratamentul local al arsurilor termice şi chimice, degerăturilor, algodermiilor, rănilor cu vindecare lentă
  • este un produs natural recunoscut pentru activitatea de protecţie împotriva radiaţiilor solare sau de altă natură
Produse similare:
  • no photo

    Ulei extravirgin din samburi de CAISA

  • no photo

    Ulei extravirgin din CHIMEN NEGRU

  • porumb

    Ulei EXTRAVIRGIN din germeni de PORUMB

  • soia

    Ulei extravirgin din boabe de soia

  • ricin

    Ulei extravirgin din seminte de ricin